kleur
Home
Historian
Curriculum vitae
Publications
Lectures
Contact
 
 
 
Artist
Curriculum vitae
Expositions
Art
Contact
 
  
back to publications
front cover back cover  
Als een meeuw op de golven, Albert Verwey  
     

De ‘tweede’ man van de Beweging van Tachtig, de dichter Albert Verwey, was zoveel meer dan een dichter. Bij zijn dood werd hij bijvoorbeeld gekenschetst als ‘het Nationaal Geweten’ van Nederland. Cultuurhistoricus Madelon de Keizer verdiepte zich in Verweys unieke en zeer omvangrijke archief en las de duizenden brieven die hij met beroemde tijdgenoten in binnen- en buitenland wisselde.
Als een meeuw op de golven beschrijft zijn veelomvattende leven en werk aan de hand van zijn liefde voor zijn vrouw Kitty en zijn vriendschap met de schilder Jan Veth, zijn hartsvriend en latere vijand Willem Kloos, zijn moeizame relatie met Lodewijk van Deyssel, zijn beroemde Duitse dichtersvriend Stefan George, zijn ‘pupil’ P.N. van Eyck en zijn bewonderaar Maurits Uyldert. Uit deze eerste moderne biografie komt een begaafd dichter en criticus naar voren in een Nederland waarin grote veranderingen op technisch, politiek en cultureel vlak gaande waren. Net als Johan Huizinga in de jaren dertig en Bas Heijne in het Nederland van nu was Verwey een geëngageerd intellectueel. En zijn wereld lijkt verrassend veel op de onze.

De gedichten van Albert Verwey zijn door diverse componisten op muziek gezet. Vanaf januari 2018 worden concertlezingen aangeboden. Meer informatie: carine.alders@inter.nl.net

Lezingen:

26 februari 2018     Nieuwe Koenen Amsterdam
15 maart   2018       Amsterdamse Academische Club
24 mei 2018             Probus van Amsterdam

concert-lezingen:

31 mei 2018          De oude Jeroen, Noordwijk
2 juni 2018            Pianola Museum Amsterdam
6 januari 2019      Haarlem (Vrienden van het lied)